I Ruta

Aquí tenia la crònica de la I Ruta Històrica pel Clot Llibertari i Rebel que es va celebrar el passat 12 de novembre de 2011:

Un petit grup de gent llibertària del barri i amb el suport i la col·laboració de la Xarxa de Suport Mutu del Clot-Camp de l’Arpa vam engegar un petit projecte de recuperació i homenatje a la rica memòria anarquista, obrera i rebel del barri del Clot. Durant unes setmanes i gràcies especialment a la memòria oral d’un veterà company vam poder anar configurant, recopilant i preparant informació d’alguns llocs del barri destacables per la importància social i política que van tenir al seu moment. Alguns llibres d’història i de memòries personals, així com també les referències trobades a internet i alguna visita a l’Ateneu Enciclopèdic Popular ens van permetre ajuntar i contrastar algunes informacions i fets; les qüestions més recents, com la okupació o les lluites veïnals, les vam completar gràcies a coneixements propis o parlant amb altra gent coneguda. D’aquesta manera vam elaborar un petit dossier amb informació i algunes fotos dels llocs més importants i interessants d’aquesta particular -i, per desgràcia, poc coneguda i quasi oblidada- història llibertaria del barri.

La ruta la vam realitzar dissabte 12 de Novembre. Una cinquantena de persones vam trobar-nos a les portes de l’antiga Fàbrica Damm, i des de les onze del matí fins a les dues del migdia vam recórrer els 16 punts marcats per l’itinerari, per acabar fent un vermut al bar de la Farinera. El temps ens va acompanyar, i fins i tot algunes veïnes que es toparen casualment amb la ruta es van afegir al recorregut. Algunes participants també van agafar el megàfon per aportar altres coneixements i històries que amaguen els nostres carrers.

Des d’indrets com ateneus, sindicats, bars, fàbriques amb una gran importància dins el moviment obrer, a okupacions recents o lluites veïnals, els nostres passos van recórrer la memòria impregnada al barri sense ordre cronològic, tornant la rellevància a una història feta pels d’abaix, feta per gent com nosaltres fa un segle, cincuanta o cinc anys. Som aquelles mateixes que van fer barricades al carrer Rogent al 36, aquells que eren part de la cooperativa l’Antiga a principis del XX, aquelles que van lluitar fa unes poques dècades per aconseguir arrencar un espai verd pel barri com ara és el parc del Clot o aquells altres que els últims anys han okupat espais al barri per convertir-los en Centres Socials. I som les mateixes que continuarem construint la nostra història.

Pretenem tornar a repetir la ruta d’aquí uns mesos i, de fet, part del nostre desig a l’iniciar-nos en la seva preparació era el de poder trobar i contactar amb més gent interessada en el tema i així anar transmetent, ampliant, millorant i enriquint aquesta memòria històrica del barri.

Tenim una direcció electrònica on pots adreçar-te per aportar-nos informacions, suggerències, crítiques o per contactar amb nosaltres: rutaclotllibertari@gmail.com

 

Podeu consultar i descarregar-vos el dossier preparat per la ruta clicant al següent enllaç.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s